HACCP SEGÉDLET

Hogyan kerülhetjük el a bírságot hűtött áru szállítás során?

Az élelmiszer-szállítással foglalkozó cégeknek ún. HACCP élelmiszer-biztonsági rendszert kell üzemeltetniük.

A járművel csak akkor lehet élelmiszert szállítani, ha az megfelel a jelenlegi hatályos jogszabályoknak, ill. a HACCP alapelveknek. A hűtős gépjármű használatát integrálni kell a HACCP kézikönyvben. A gépjármű forgalmi engedélyében szerepelnie kell, hogy a hűtőberendezéssel ellátott jármű hűtött áru szállítására alkalmas.

ÉLELMISZER-SZÁLLÍTÁS feltételei:

  •  A járművet, illetve szállítótartályt tisztán, jó állapotban kell tartani, ezeket úgy kell tervezni és összeszerelni, hogy megfelelően tisztíthatóak és fertőtleníthetőek legyenek.
  •  Ha a szállítójárműben és/vagy a szállítótartályban az élelmiszeren kívül egyidejűleg más árut is szállítanak, vagy egyidejűleg többféle élelmiszert szállítanak, akkor hatékony elválasztást kell biztosítani a termékek között.
  •  Folyékony, granulált vagy porszerű ömlesztett élelmiszereket élelmiszer szállítására fenntartott tartályokban/tartálykocsikban lehet szállítani. E szállítótartályokon jól látható és kitörölhetetlen módon fel kell tüntetni, hogy élelmiszer-szállításra szolgálnak, vagy a szállítótartályokat "kizárólag élelmiszer szállítására" felirattal kell ellátni.
  •  A hűtött élelmiszer szállítására még rövidtávon is szigetelt, hűtött járműveket kell használni, melyek raktereit záró ajtók szorosan záródnak, jól illeszkednek.
  •  A lehűtött terméket szállító jármű hűtőberendezése megfelelő kapacitású kell legyen ahhoz, hogy a szállítás alatt a megfelelő hőmérsékletet tartani tudja.
  •  A hűtött terméket szállítás közben folyamatosan védeni kell a külső hőmérséklet változásaitól. A hűtőláncot ki kell terjeszteni a gyártástól a fogyasztásig és a szállítás különböző fázisaira, beleértve a berakodás és kirakodás menetét is.

  • Hűtést ill. mélyhűtést igénylő áruk szállítása kizárólag a megfelelő hőmérsékletet biztosító hűtőkocsiban történhet.

         Hűtést igénylő termékek általában 0-+5oC-on;

         mélyhűtést igénylő élelmiszerek -18oC-on, vagy ez alatti hőmérsékleten szállíthatók.

     A hűtőkocsit hőmérővel kell ellátni, mivel a hőmérsékletet rendszeresen ellenőrizni kell. 

 

  •  Hideg és meleg étel egyidejűleg csak akkor szállítható egy raktérben, ha a kétféle hőmérsékleti igény a szállítás egész időtartama alatt biztosítható.
  •  Az átvevőnek meg kell bizonyosodnia róla, hogy megfelelő-e a termék hőmérséklete. A beszállítókat értesíteni kell az esetleges problémákról. Amennyiben az áru olyan szállító járműben érkezett, amely nem tiszta és/vagy nem megfelelő hőmérsékletű, úgy az árut vissza lehet utasítani.
© 2020. Fólia és Klíma Kft. ::K3Net