Food truck ajtó

Büfékocsi, mozgóbolt, food truck – az alapok

A kőből épült étterem kistestvére, a büfékocsi igen praktikus jószág. Lényegesen olcsóbb mind beszerezni, mind fenntartani, mobilitásából adódóan temérdek árusítási lehetőség előtt nyitja meg az utat, és nem mellékesen rendkívül trendi is. A következőkben annak járunk utána, mire jó a food truck, és milyen kihívásokra kell odafigyelnie a leendő tulajdonosnak.

Hazánkban is egyre nagyobb népszerűségnek örvend a street food, vagyis az utcakaja. A húsos-szaftos, koleszterinbomba burgerek, amiket olykor könnyebb megkerülni, mint átugrani, a rántott és grillezett finomságok, a romantikus andalgás közben fogyasztható desszertek bőséges kínálata található meg minden város utcáin, sőt, nem egyszer az előkelőbb éttermeiben is. Kézenfekvő az ötlet, hogy az utcakaját az utcán áruljuk, azonban a lelkes vállalkozónak csakhamar szembesülnie kell azzal, hogy ez koránt sem olyan egyszerű feladat. A néhány kivételes esettől eltekintve nem elég egy régi olajoshordóban tüzet rakni, és a mellől kínálni a frissensült ínyencségeket. Bármennyire is lehetséges ilyen módszerrel lenyűgöző fogásokat készíteni – elvégre őseink is hasonlóan csinálták –, még ha a klientúra elégedett is, az ÁNTSZ illetékes kollégái biztosan nem lesznek azok.

Tovább bonyolódik a helyzet, ha például olajban szeretnénk sütni, hűtve tárolnánk az alapanyagokat, elektromos gépeket használnánk a főzés során, és ráadásul – megkímélendő magunkat a tetemes bírságoktól és az esetleges idő előtti bezárástól – szeretnénk a tisztaságra is ügyelni. Ilyenkor bizony egy egész konyhát kell magunkkal cipelni. Erre praktikus megoldás a büfékocsi – úri nevén food truck – vagyis az a konyha, ami cipeli magát. A feladatra alkalmas lehet dobozos felépítmény, furgon, utánfutó, megtalálhatja így új hivatását egy régi postáskocsi, vagy akár egy Citroën HY-be, vagy Piaggio Ape-be is lehet ily módon új életet lehelni. A lehetőségek tárháza valóban végtelen. Nézzük hát, mi mindenre is van szükség álmaink food truckjához!

A személyeskedés az előző mondatban nem alaptalan. Az a büfékocsi, ami mellett döntünk, lesz a munkahelyünk, alkalmazottaink munkahelye, itt fogjuk elkészíteni az ételeket, itt fogjuk kiszolgálni a vendégeinket, ezzel fogunk mi is és a vásárlóink is szembesülni minden nap, egész nap. Érthető hát, milyen fontos, hogy minden olyan legyen benne, amilyennek szeretnénk, a legapróbb részletekig. Bizony igen bosszantó tud lenni, ha például nincs elég hely az élelmiszer feldolgozásához vagy tárolásához, ha az egyik gép nem fér el, vagy az áramellátása nem biztosított, esetleg napjában többször leveri valami a biztosítékot, csöpög a csap, a moshatónak és kopásállónak hirdetett felületek a gondolattól is megkarcolódnak, és lemoshatatlanok. És még sorolhatnám.

Ezek a kellemetlenségek nem csupán megnehezítik a napi munkavégzést, hanem a pénztárcának is nagyon tudnak fájni. Egy food truck nem olcsó mulatság, még használtan sem. Egy rossz food truck, amit állandóan javítani kell, gyakran összességében drágább, mint egy új, ami a mi igényeink szerint készült. Az sem mindegy, hogy „munkatársunk” a szitokszótárunkat bővíti, vagy a mosolygós, elégedett munkanapok számát.

Na de konkrétan mire is van szükség egy büfékocsiban? Az alapfelszereltség alig különbözik egy hagyományos konyháétól: víz, gáz, villany, munkapultok, tárolóhelyek. Ezen felül természetesen az elvégzendő feladatoknak megfelelően szükség van a legkülönbözőbb gépekre és kiegészítőkre is. A két legszembetűnőbb különbség az „állóbüfé” és a „mozgóbüfé” közt a rendelkezésre álló hely, és a tény, hogy ez a hely az utóbbi esetében nem mindig ugyanott van. A szűkösebb hely nagyobb odafigyelést, alaposabb tervezést igényel, kompromisszumokat kell kötni, eldönteni, mi az, ami elengedhetetlen, és mi az, ami nélkül zökkenőmentesen folyhat a munka. Érdemes ezekről listát készíteni, majd egy – lehetőleg méretarányos – rajzon megtervezni a leendő munkahelyet, berajzolva az összes szükséges elemet.

A mobilitás az erőforrások logisztikáját teszi körülményesebbé. A sütés-főzés könnyen megoldható egy hagyományos gázpalackkal, azonban azt feltétlenül gondoljuk végig, honnan lesz az autóban áram és víz. Jó esetben a kiszemelt árusítóhelyen rendelkezésre fog állni legalább külső áramforrás. A büféautók 99%-a erre alapozva készül, nem véletlenül, az alternatívák vagy csupán szükségmegoldásnak jók, vagy egy másik autó árába kerülnek. A víz szállítása megoldható, itt kompromisszumkényszert a jármű hasznos terhelhetősége jelentheti: egy komplett konyhával felszerelt, alapanyagokkal megpakolt furgon aligha fér bele három és fél tonnába egy teli köbméteres vizes ballonnal a tetején.

Végezetül, feltétlenül tájékozódjunk az előírásokról, jogszabályokról, helyi rendelkezésekről. A tervezéstől kezdve a szabályoknak megfelelően készülő food truck segít elkerülni a kellemetlenségeket, például a nem várt költségeket, vagy egy újabb, utólagos átalakítást.

Ha a terv elkészült, már csak a kivitelezés van hátra – ez pedig a reklám helye: Ha megvan a kiszemelt autó, és az elképzelés, hogy mi legyen benne, mi összetesszük a kettőt, a gyakorlatban. Üres járműből csinálunk munkára kész food truckot; készítünk „bútorozatlan” járművet mosható, kopásálló felületekkel, víz- és elektromos hálózattal, kiszolgálóablakkal, elkészítjük az egyedi munkaállomásokat és tárolómegoldásokat; de az sem akadály, ha a food truckból csak a szándék van meg. Segítünk a jármű kiválasztásában, beszerzésében, az átalakítás megtervezésében és kivitelezésében egyaránt, a legelső ötlettől a legutolsó csavarig. Nincs lehetetlen elképzelés!

galéria

Hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.